Kurkuma ili Chai Latte? Recepti koji griju ujesen

 

Prožmite svoj dom jabukama, cimetom, bundevom ili đumbirom. Isprobajte recepte koji griju i tijekom hladnih jesenskih dana. Iskoristite tmurno vrijeme za kušanje netradicionalnih kombinacija začina, povrća i voća. Jesenska priroda donosi obilje sastojaka bogatih vitaminima i energijom. Inspirirajte se našim receptima za tradicionalna i manje poznata jela.

1

Čaj od kurkume za jačanje imuniteta

Indijski šafran, poznatiji kao kurkuma, jača imunitet i ublažava stres i napetost. Napitak s izraženim okusom i prstohvatom cimeta pozitivno utječe na raspoloženje u tmurnim danima. Vrući zlatno obojeni čaj zavoljet će cijela obitelj.

Pripremite:

  • 1 žličicu svježe naribane kurkume (može i sušena)
  • 0,5 žličice naribanog đumbira
  • 250 ml vode
  • 1,5 žličice meda
  • pola štapića cimeta
  • prstohvat papra
  • sok od limuna po ukusu

Korak po korak:

  • ogulite kurkumu i đumbir i naribajte ih
  • zakuhajte vodu u malom loncu, dodajte đumbir, kurkumu, cimet i papar
  • kuhajte oko 5 minuta
  • procijedite, zasladite medom i dodajte limunov sok
  • poslužite u šalici još toplo, ukrašeno kriškom limuna

Chai Latte: ukusna toplina

Kombinacija crnog čaja i mlijeka lako može zamijeniti kavu i ugrijati dušu. Intenzivan okus u spoju cimeta i kardamoma jača tijelo i grije. Skuhajte punu šalicu mirisnog napitka i uživajte u trenutku mira.

Pripremite:

  • 3 vrećice crnog čaja
  • 700 ml vode
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žličice cimeta
  • 5 kriški svježeg đumbira
  • 1 žličica kardamoma
  • med

Korak po korak:

  • stavite začine, vodu i čaj u lonac i zakuhajte
  • procijedite i napunite šalicu do ¾
  • prije posluživanja dodajte med i dolijte mlako pjenasto mlijeko
  • ukrasite mljevenim cimetom

Jačajuća juha od mrkve s đumbirom

Đumbir se smatra univerzalnim lijekom. Omiljen je u obliku čaja s medom i cimetom. Isprobajte kremastu juhu bogatu beta-karotenom i začinjenu đumbirom. Topla juha ugrijat će i tijelo i dušu.

Pripremite:

  • 4 svježe mrkve
  • 2 žličice svježeg đumbira
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 šalotku
  • 1 žličicu limunovog soka
  • maslac ili ulje
  • sjemenke suncokreta
  • papar
  • sol

Korak po korak:

  • na maslacu pirjajte sitno nasjeckanu šalotku i žličicu naribanog đumbira
  • dodajte narezanu mrkvu, zalijte temeljcem i kuhajte 30 minuta
  • kad mrkva omekša, usitnite juhu štapnim mikserom
  • dodajte drugu žličicu đumbira, limunov sok, sol i papar po ukusu
  • promiješajte i zagrijte
  • poslužite u zdjelici ili dubokom tanjuru, ukrašeno sjemenkama suncokreta

2

Ukusno rižoto s bundevom

Narančasta ljepotica ne mora krasiti samo interijere i terase. Okusite njezin slastan okus i poslužite odličan i vrlo jednostavan obrok od Hokaido bundeve, često nazivanim "vitaminsko čudo jeseni".

Pripremite:

  • 1 kg Hokaido bundeve
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 40 g maslaca
  • 3 žlice ulja
  • 250 g riže za rižoto (po mogućnosti okruglozrne)
  • 1 čašu suhog bijelog vina
  • 1 manji luk
  • parmezan
  • papar
  • sol

Korak po korak:

  • narezanu bundevu pomiješajte s uljem i pecite u pećnici na 200 °C oko 25 minuta
  • rižu skuhajte u dijelu temeljca
  • u drugom loncu rastopite maslac i pirjajte nasjeckani luk
  • dodajte kuhanu rižu i zalijte vinom
  • kuhajte dok se vino ne reducira, povremeno miješajte
  • ¾ pečene bundeve usitnite i umiješajte u rižu s lukom
  • dodajte naribani parmezan i plošku maslaca
  • ostatak bundeve narežite na manje kocke i umiješajte u rižoto
  • ukrasite naribanim parmezanom
  • kremasti rižoto poslužite odmah na zagrijane tanjure

Savjet: Možete usitniti cijelu bundevu – ovisi o vašem ukusu i željama.

Prhka pita od jabuka s cimetom, orasima i medom

Slatko zadovoljstvo protiv jesenske melankolije. Zasladite dan poslasticom od sastojaka iz vlastitog vrta. Jabuke su poznata vitaminska bomba i izvor važnih elemenata za tijelo.

Pripremite:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g oraha
  • 700 g jabuka
  • 2–3 jaja
  • sok od 1 limuna
  • med ili šećer
  • cimet
  • prstohvat soli
  • grožđice po ukusu

Korak po korak:

  • pomiješajte brašno, maslac, sol i žumanjke
  • napravite tijesto i ostavite ga 30 min u hladnjaku
  • ogulite i narežite jabuke, pomiješajte ih s limunovim sokom i cimetom
  • nasjeckajte orahe
  • razvaljajte tijesto i stavite u kalup za pite
  • stavite jabuke, pospite orasima, dodajte med i grožđice
  • pecite u pećnici na 180 °C oko 20–30 min
  • od bjelanjaka i prstohvata soli istucite čvrsti snijeg
  • snijeg rasporedite po jabukama i pecite još 5–10 min dok ne porumeni
  • pustite da se pita ohladi i narežite oštrim nožem
  • poslužite lagano posuto šećerom u prahu

3