Prožmite svoj dom jabukama, cimetom, bundevom ili đumbirom. Isprobajte recepte koji griju i tijekom hladnih jesenskih dana. Iskoristite tmurno vrijeme za kušanje netradicionalnih kombinacija začina, povrća i voća. Jesenska priroda donosi obilje sastojaka bogatih vitaminima i energijom. Inspirirajte se našim receptima za tradicionalna i manje poznata jela.
Čaj od kurkume za jačanje imuniteta
Indijski šafran, poznatiji kao kurkuma, jača imunitet i ublažava stres i napetost. Napitak s izraženim okusom i prstohvatom cimeta pozitivno utječe na raspoloženje u tmurnim danima. Vrući zlatno obojeni čaj zavoljet će cijela obitelj.
Pripremite:
- 1 žličicu svježe naribane kurkume (može i sušena)
- 0,5 žličice naribanog đumbira
- 250 ml vode
- 1,5 žličice meda
- pola štapića cimeta
- prstohvat papra
- sok od limuna po ukusu
Korak po korak:
- ogulite kurkumu i đumbir i naribajte ih
- zakuhajte vodu u malom loncu, dodajte đumbir, kurkumu, cimet i papar
- kuhajte oko 5 minuta
- procijedite, zasladite medom i dodajte limunov sok
- poslužite u šalici još toplo, ukrašeno kriškom limuna
Chai Latte: ukusna toplina
Kombinacija crnog čaja i mlijeka lako može zamijeniti kavu i ugrijati dušu. Intenzivan okus u spoju cimeta i kardamoma jača tijelo i grije. Skuhajte punu šalicu mirisnog napitka i uživajte u trenutku mira.
Pripremite:
- 3 vrećice crnog čaja
- 700 ml vode
- 500 ml mlijeka
- 2 žličice cimeta
- 5 kriški svježeg đumbira
- 1 žličica kardamoma
- med
Korak po korak:
- stavite začine, vodu i čaj u lonac i zakuhajte
- procijedite i napunite šalicu do ¾
- prije posluživanja dodajte med i dolijte mlako pjenasto mlijeko
- ukrasite mljevenim cimetom
Jačajuća juha od mrkve s đumbirom
Đumbir se smatra univerzalnim lijekom. Omiljen je u obliku čaja s medom i cimetom. Isprobajte kremastu juhu bogatu beta-karotenom i začinjenu đumbirom. Topla juha ugrijat će i tijelo i dušu.
Pripremite:
- 4 svježe mrkve
- 2 žličice svježeg đumbira
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 šalotku
- 1 žličicu limunovog soka
- maslac ili ulje
- sjemenke suncokreta
- papar
- sol
Korak po korak:
- na maslacu pirjajte sitno nasjeckanu šalotku i žličicu naribanog đumbira
- dodajte narezanu mrkvu, zalijte temeljcem i kuhajte 30 minuta
- kad mrkva omekša, usitnite juhu štapnim mikserom
- dodajte drugu žličicu đumbira, limunov sok, sol i papar po ukusu
- promiješajte i zagrijte
- poslužite u zdjelici ili dubokom tanjuru, ukrašeno sjemenkama suncokreta
Ukusno rižoto s bundevom
Narančasta ljepotica ne mora krasiti samo interijere i terase. Okusite njezin slastan okus i poslužite odličan i vrlo jednostavan obrok od Hokaido bundeve, često nazivanim "vitaminsko čudo jeseni".
Pripremite:
- 1 kg Hokaido bundeve
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 40 g maslaca
- 3 žlice ulja
- 250 g riže za rižoto (po mogućnosti okruglozrne)
- 1 čašu suhog bijelog vina
- 1 manji luk
- parmezan
- papar
- sol
Korak po korak:
- narezanu bundevu pomiješajte s uljem i pecite u pećnici na 200 °C oko 25 minuta
- rižu skuhajte u dijelu temeljca
- u drugom loncu rastopite maslac i pirjajte nasjeckani luk
- dodajte kuhanu rižu i zalijte vinom
- kuhajte dok se vino ne reducira, povremeno miješajte
- ¾ pečene bundeve usitnite i umiješajte u rižu s lukom
- dodajte naribani parmezan i plošku maslaca
- ostatak bundeve narežite na manje kocke i umiješajte u rižoto
- ukrasite naribanim parmezanom
- kremasti rižoto poslužite odmah na zagrijane tanjure
Savjet: Možete usitniti cijelu bundevu – ovisi o vašem ukusu i željama.
Prhka pita od jabuka s cimetom, orasima i medom
Slatko zadovoljstvo protiv jesenske melankolije. Zasladite dan poslasticom od sastojaka iz vlastitog vrta. Jabuke su poznata vitaminska bomba i izvor važnih elemenata za tijelo.
Pripremite:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 100 g oraha
- 700 g jabuka
- 2–3 jaja
- sok od 1 limuna
- med ili šećer
- cimet
- prstohvat soli
- grožđice po ukusu
Korak po korak:
- pomiješajte brašno, maslac, sol i žumanjke
- napravite tijesto i ostavite ga 30 min u hladnjaku
- ogulite i narežite jabuke, pomiješajte ih s limunovim sokom i cimetom
- nasjeckajte orahe
- razvaljajte tijesto i stavite u kalup za pite
- stavite jabuke, pospite orasima, dodajte med i grožđice
- pecite u pećnici na 180 °C oko 20–30 min
- od bjelanjaka i prstohvata soli istucite čvrsti snijeg
- snijeg rasporedite po jabukama i pecite još 5–10 min dok ne porumeni
- pustite da se pita ohladi i narežite oštrim nožem
- poslužite lagano posuto šećerom u prahu